Tietoa Porttiteatterista

Porttiteatteri on helsinkiläinen ammattilaisvetoinen vankilasta vapautuvien teatteri, joka tuottaa taiteellisesti korkeatasoista teatteria. Teatteri tuottaa 1-2 ensi-iltaa vuodessa.

Porttiteatterin esitykset pyrkivät uudistamaan taiteentekijöiden ja kokijoiden taidekäsityksiä ja luomaan tilaa monimuotoisuudelle teatterikentällä. Samalla ne antavat oman kommenttinsa nykyteatterikenttään ja dokumenttiteatteriin. Esitykset voidaan nähdä yhteiskunnallisina puheenvuoroina, joissa maailmaa tarkastellaan vankilasta vapautuvien silmin.

Porttiteatterin tavoitteena on saada joukko perinteisesti kulttuuripalvelujen ulottumattomiin jääviä henkilöitä taidetoiminnan pariin. Työpajatoiminnan kautta Porttiteatteri rakentaa yhteyksiä vankilan ja sen ulkopuolisen yhteiskunnan välille. Porttiteatterin tavoitteena on sitouttaa vapautumisvaiheessa olevia vankeja teatteritoimintaan pitkällä tähtäimellä ja mahdollistaa osallistujilleen irrottautumisen rikollisen identiteetistä. Toiminnassa on vuosittain mukana 15–25 rikostaustaista kokemusasiantuntija-esiintyjää.

Julkisen esitystoimintansa kautta Porttiteatteri vähentää lainrikkojiin kohdistuvaa leimaa, ja näin ehkäisee myös uusintarikollisuutta. Se tarjoaa suurelle yleisölle mahdollisuuden katsoa maailmaa vankilasta vapautuvien silmin. Samalla tehdään näkyviksi heidän oikeutensa kansalaisina ja asukkaina.

Poikkeuksellinen entisten vankien ja taiteilijoiden muodostama yhteisö muodostaa Porttiteatterin koko toiminnan ytimen ja taiteellisen erityislaadun.