”Suomenlinna 1918/1919 – 2019”

Suomenlinna on UNESCOn maailmanperintökohde. Saarella on monikerroksinen historia. Se on ollut varuskuntasaari niin Ruotsin, Venäjän kuin Suomenkin armeijoille, Suomenlahden lukko. Sinne rakennettiin 1848 venäläisen varuskunnan tarpeisiin ortodoksikirkko, joka muutettiin 1920 – luvulla luterilaiseksi kirkoksi.  Saarella on tätä nykyä myös Suomenlinnan vankila, jonka taustalla on pakkotyölaitos ja 14.4.18 avattu sekä 14.3.1919 suljettu vankileiri, jossa oli enimmillään 10 000 punavankia.

”Utopia” – hankkeen tavoitteena on luoda edellytyksiä Porttiteatterin esityksille 15 – 17.4.2019 Suomenlinnan kirkossa. Yhteisöteatterin traditioon perustuva esitys on Suomenlinnassa olevien, sieltä vapautuneiden sekä muiden rikoksensa sovittaneiden ja niitä sovittavien kädenojennus sadan vuoden yli sellaisille miehille kuin Hjalmar Linder ja Viljo Sohkanen – sekä kaikille noina aikoina kovia kokeneille suomalaisille.

Viljo Sohkanen oli tuolloin 17- vuotias punakaartin lääkintämies, joka vapautui Suomenlinnan leiriltä kesällä 1918. Hänen leiripäiväkirjansa julkaista vasta 1960- luvun lopulla. Sohkasesta tuli sittemmin sosiaalineuvos ja Helsingin pitäjän ensimmäinen sosiaalijohtaja, joka näki utopiansa toteutuvan hyvinvointivaltion myötä.

Hjalmar Linder, Suomen rikkain mies, vetosi Hufvudstadbladetissa 28. toukokuuta 1918 sisällissodan voittajiin ”kansankatastrofin” estämiseksi. Sen sijaan Linder  joutui ”patkulina” eli punikkien myötäilijänä maanpakoon Ranskaan, jossa hän menehtyi oman käden kautta vuonna 1921. Historioitsija Osmo Pekosen mukaan Linderin ehdotus punakaarilaisille vankileiripäiviltä maksettavasta päivärahasta ”jäänee aikakirjoihin Suomen historian utopistisimpana yleisönosastokirjoituksena”.

Tule rakentamaa ”Utopia” yhteisöä! Tarvitsemme tietenkin aika paljon rahaa ja muuta tukea hankkeemme toteuttamiseksi. Arkkipiispa Kari Mäkinen lupautui jo ystävällisesti hankkeen suojelijaksi.

Tule mukaan Porttiteatterin utopian toteuttamiseen!

info (at) porttiteatteri.fi

Porttiteatteri ry

Jouko Karjalainen                      Tuija Minkkinen                          Sanna Salmenkallio

puheenjohtaja                             ohjaaja-pedagogi                         säveltäjä, muusikko