Kuninkaat

”Jos sulla on valta muhun, käytä sitä viisaasti. Jos mulla on valta suhun, lupaan tehdä samoin.”

Kuninkaat on Porttiteatterin dokumentaarinen esitys vallasta ja auktoriteettisuhteista. Valta, mielivalta, hierarkiat ja suhteet auktoriteetteihin ovat keskeisiä ilmiöitä paitsi vankila- ja rikollismaailmassa myös vankilasta vapautuvan suhteessa yhteiskuntaan.

Esityksessä rikostaustaisten esiintyjien kokemukset törmäytetään Shakespearen kuningasnäytelmiin, joista keskeisimpinä Kuningas LearMacbeth ja Hamlet.

Shakespearen monologeista avautuu kaleidoskooppi esiintyjien elämään, rikkinäisen ihmisen lojaliteettiin, luottamukseen auktoriteettia kohtaan, mielivaltaan ja vallan tuhovoimaan sekä lopulta vallasta luopumiseen ja altruismiin. Kuninkaat-esitys tarkastelee hierarkiasuhteiden ilmenemisen ja rakentumisen rinnalla sen murtumapintoja, kyseenalaistumista ja siinä tapahtuvia muutoksia.

”Kun karkasin vankilasta ja kiinni jäätyäni jouduin tähän eristysselliin, minulle taottiin kuumaniiteillä kahdeksantoista kilon kahleet jalkoihin, tuntui seitsemäntoistavuotiaan lapsen mielessä todella ylpeältä. Olinhan sankari, kuin puukkojunkkarit konsanaan kahleissa ja katumusta vailla.”

Esityksen kesto on avoin.

Porttiteatteri on vuonna 2015 perustettu vapautumisvaiheessa olevien vankien ja rikostaustaisten esiintyjien sekä ammattitaiteilijoiden yhteisöteatteri. Sen dokumentaariset esitykset voidaan nähdä yhteiskunnallisina puheenvuoroina, joissa maailmaa tarkastellaan vankilasta vapautuneiden silmin.

Esitystä tukevat Koneen Säätiö ja Helsingin kaupunki.

Työryhmä

esiintyjät kokemuksineen Porttiteatteri
ohjaus Tuija Minkkinen
dramaturgia Rosa-Maria Perä
musiikki- ja äänidramaturgia  Sanna Salmenkallio
valosuunnittelu Riikka Karjalainen

Esitykset

ma 6.5. klo 18
ti 7.5. klo 18
ke 8.5. klo 18
pe 10.5. klo 18
la 11.5.2024 klo 16

Liput

Peruslippu alk. 25 €
Eläkeläiset alk. 15 €
Ryhmät (väh. 20 hlöä) alk. 15 €/hlö
Opiskelijat, työttömät alk. 15 €

Teatterin omasta lipunmyynnistä
Teatteri Avoimet Ovet
Erottajankatu 5, Helsinki
ti klo 14–17, ke–pe klo 11–14, ja aina tuntia ennen esityksiä
09 4342 510
liput (at) avoimetovet.fi

Lippu.fi-palvelusta
17,60-28,10€ /kpl (sis. palvelumaksu) + tilausmaksu alk. 1,50 €