Tulevat esitykset

PIELEEN MENNYT SATUKIRJA

Pieleen mennyt satukirja on Porttiteatterin ja Sibelius-Akatemian Global music -opiskelijoiden yhteisteos. Esityksessä Porttiteatterin esiintyjien elämänmakuinen lavarunous saa rinnalleen Sibelius-Akatemian opiskelijoiden tuottamia maagisia äänimaisemia.

Esitys avaa rikostaustaisten esiintyjien toiveita ja kohtaloita ihoon otettujen kuvien takaa. Kesken jääneet, päälle tehdyt, vankilassa itse hakatut tatuoinnit avaavat tragikoomisen maailman kantajiensa takaa.

Lavalla: Porttiteatterin esiintyjät ja Sibelius-Akatemian Global music -koulutusohjelman opiskelijat

Porttiteatterin taiteellinen työryhmä:

Tuija Minkkinen, Sanna Salmenkallio, Rosa-Maria Perä ja Juho Kuusi

Esitys tulee osaksi Taideyliopiston Global Spring festivaalia ja se esitetään kaksi kertaa Kalliosalissa 18.5.23.

Esitystä ovat tukeneet Helsingin kaupunki ja Koneen säätiö KULKE.

Porttiteatteri on vapautumisvaiheessa olevien vankien ja rikostaustaisten esiintyjien yhteisöteatteri, jota johtaa taiteen ammattilaiset.

Sibelius-Akatemian Global Music -koulutus on Suomen musiikkikoulutuskentällä ainoa laatuaan. Se kokoaa yhteen taiteilijoita moninaisista musiikki- ja kulttuuritaustoista, tällä hetkellä yli 25 eri kulttuurista. Vuosittain järjestettävään Global Spring -festivaaliin osallistuvat alan opiskelijat, opettajat, alumnit ja vierailevat ammattilaiset.

Esitykset helatorstaina 18.5.2023 klo 15 ja klo 19, Kalliosali, Pengerkatu 11

Esityksen kesto avoin

Liput alkaen 11,50e / 16,50e

Kalliosali ei valitettavasti ole esteetön tila

Pieleen mennyt satukirja | Osta lippu helposti | Tiketti

Porttiteatterin Ruukun sirpaleita -esitys on valittu vuoden 2023 Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon!

Tarve Ruukun sirpaleita -dokumentaarisen esityksen tekemiselle sai alkusysäyksensä Porttiteatterin yhteisöön kuuluvien rikostaustaisten esiintyjien ulossulkemisen kokemuksista.

Esitys kysyy, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hänet suljetaan – tai hän ajautuu – pikkuhiljaa sosiaalisen yhteisön ulkopuolelle. Kun toiselle ei puhuta, ei reagoida, ei lähestytä, hänestä tulee näkymätön ja merkityksetön. Mitä oma kokemus vieraudesta, toiseudesta ja ulkopuolisuudesta tuottaa? Ulossulkeminen aiheuttaa sosiaalista kipua ja kärsimystä, joka tuntuu jopa pahemmalta kuin fyysinen kipu. Mihin kaikkeen ihminen on valmis saadakseen kuulua johonkin?

Ostrakismi-termi on peräisin antiikin Kreikasta ja tarkoittaa ruukunpaloja, joilla äänestettiin maasta karkotetuista. Meidän rangaistusjärjestelmämme perustuu pitkälti ostrakismiin. Itse rangaistus alkaa usein kuitenkin vasta lusimisen jälkeen, kun tuomionsa suorittanut on palaamassa yhteisöömme. Paluu voi olla erittäin vaikea ja pitkä tie. Yhteiskunnasta ulossulkeminen voi johtaa kivun kierteeseen.

Porttiteatterin vuoden 2022 teemana oli tanssi. Esityksessä kokemukset yksilön ja yhteisön rajoista tuodaan näyttämölle tekstin ja liikkeen keinoin.

Lavalla – Porttiteatterin esiintyjät

Ohjaus – Tuija Minkkinen

Dramaturgia – Rosa-Maria Perä

Koreografia – Ninu Lindfors

Sävellys ja äänidramaturgia – Sanna Salmenkallio

Valosuunnittelu – Riikka Karjalainen

Esitykset to 10.8.2023 klo 19 ja pe 11.8.2023 klo 15

Hällä-näyttämö / Tampereen Teatterikesä

Liput myy Lippu.fi

PORTTITEATTERI JA COMPAÑÍA KAARI & RONI MARTIN

Porttiteatterin ja Compañía Kaari & Roni Martinin dokumentaarisessa monitaideteoksessa esiintyjien omakohtaiset kokemukset nousevat näyttämölle monisyisinä ja anteeksipyytelemättöminä. Kaiken ympärillä sykkii flamenco, joka on teoksessa ennen kaikkea synonyymi kiihkeälle asenteelle ja elämää silmästä silmään katsomiselle. Espanjalaiset huippumuusikot, kitaristi Juan Antonio Suárez Cano ja laulaja Victor Carrasco kuljettavat teosta eteenpäin yhdessä viulisti Sanna Salmenkallion ja muusikko-säveltäjä Roni Martinin kanssa. Lisäesitykset Espoon kaupunginteatterin Louhisalissa syyskuussa 2023!

“I know there is no straight road
No straight road in this world
Only a giant labyrinth
Of intersecting crossroads”
– Federico García Lorca

Porttiteatteri on vuonna 2015 perustettu vapautumisvaiheessa olevien ja vapautuneiden vankien yhteisöteatteri ja Suomessa ainutlaatuinen ammattitaiteilijoiden ja rikostaustaisten esiintyjien yhteisö. Teatteri toteuttaa poikkeuksellista ja uudenlaista teatteria yhteistyössä helsinkiläisten teattereiden kanssa. www.porttiteatteri.fi

Ryhmästä sanottua:
”Porttiteatterin esitykset lisäävät jo itsessään ymmärrystä yhteisestä todellisuudestamme. Samalla niiden syvä vaikuttavuus perustuu omat elämänvalintansa peliin laittavien esiintyjien aseistariisuvaan sitoutumiseen sekä koko metodin yleisen ihmisyyden puolesta kamppailevaan eetokseen.” – Tuomas Rantanen, VOIMA 20.5.2019

Compañía Kaari & Roni Martin on kansainvälinen taiteilijaryhmä, jonka teoksissa suomalainen nykytaide kohtaa andalusialaisen tradition — ensin mainitun ehdoilla. Ryhmän teoksille tunnusomaista on liikkeen ja musiikin rosoisuus, kauneus ja karnevalismi.

Ryhmästä sanottua:
”Esityksestä ulos astuessa on tunne, että on nähnyt ja kokenut jotain, jota ei ihan heti uudestaan tule vastaan.” Annikki Alku, Demokraatti 8.6.2018

Työryhmä: Porttiteatteri, Tuija Minkkinen, Sanna Salmenkallio, Juan Antonio Suárez Cano, Victor Carrasco, Roni Martin, Kaari Martin, Atro Kahiluoto, Eppu Helle, Jukka Huitila
Kiitos: Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kaupunki, Koneen säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Opetus-ja kulttuuriministeriö

Esitykset 8.9.2023  ja 9.9.2023 klo 15, Louhisali / Espoo

Esityksen kokonaiskesto 50 min.

Lisätietoja ja liput täältä.